öppnat ögonen för tömkörning

Har som det står verkligen öppnat ögonen för tömkörningen nu efter igår, när det gick så bra.
Så idag fick det bli ännu en tur med selen och mig gåendes bakom, fick även med mig Hanna som sällskap idag. Blev den korta rundan på 2km, över träbron. Mest för att se hur hon reagerade idag, och om hon var lika duktig på allt idag som igår. Och mot min förväntan, var hon lika duktig idag, halter, backa och träbron. Dock stötte vi på en lastbil, hon är ganska rädd för dem så hon hoppade till för den, men lika duktig igen när den var borta.
Sånna här dagar gör att man klarar av dom sämre dagarna, hon gör mig så lycklig! Älskade Zäta <3


tömkörning

Idag har jag tömkört zäta, kanske inte smartaste med en unghäst, med dåligt tålamod, med mycket energi efter fyra dars vila...
Men hon måste lära sig att arbete är arbete, och inte alltid är det roligt och fartfyllt.
Så vi var ute i en timme och körde, vi började med att gå på ett stort bete med varierat landskap. Där gick vi över massa liggande träd, gjorde massvis med volter, serpentiner, halter och backningar. Ibland tyckte hon de va tråkigt och krånglade, men förövrigt var hon jätte duktig. Allt gick verkligen toppen bra, och hon gjorde perfekta halter och backningar. äntligen visar min träning resultat i praktiken. efter en halvtimme med det gick vi en liter runda på ca 2km. Rundan går förbi en ganska bred bäck med en träbro över, så självklart passade jag på att träna de, hon gillar inte bäckar och så, väntade ju därför på en reaktion av henne, men hon gick lugnt över, stannade och verkade inte de minsta bekymrad av de annourlunda ljudet under hennes hovar. så duktig tjej!
Detta bästa beteendet, kanske var en tillfällighet.. Men man kan ju hoppas att det är ett resultat av min träning?

//Marona

jobbat som sagt

har varit med kossorna idag, har gått bra för idag ville dom vara snälla ;)
har därmed lyckats gå 12 000 steg på bara jobbet (för emellan passen har jag legat framför datorn)



 


Måste ju oxå berätta lite om våra kossor hemma hos mig, att vi fick första kalven idag. Fjällkalvar är ju såå små och söta :)



/Marona


promenad med hundarna

Igår kom jag hem ganska tidigt, så för att få ihop mina 10 000 steg, tog jag en promenad med dessa tre söta hundar, o valpen fick stanna hemma. alla behöver ju lite egentid med matte ibland.
den blev på ca 6km, på en timme i slasket.


Viska, Tindra & Jack

Senare på kvällen kom finbesök, Alice har kommit hem igen efter för många veckor på sin skola. blev trevligt snack på kvällen innan vi somnade i varsin del av soffan :)


 Även idag tog jag med mig Tindra & Viska på promenad, Jack fick vara med husse och Luffs med matte. märks så tydligt på flickorna hur de blir annourlunda när det bara är dom två, så glada och fulla av liv men håller ändå koll på lillmatte. Blev dock bara en promenad på 5km idag, också på en timme, är ju så jobbigt att gå i tjällossningen.
Fuskat  idag med :( har ätit lördagsgodis och glass, men ibland måste man ju få unna sig något... Men ska verkligen försöka hålla dieten så gott jag kan, men kan ju inte sluta leva utan måste ju anpassa mig till andras liv oxå. Förr kunde jag äta godis varje dag, det ska jag absolut inte göra igen, nu blir det lördagsgodis som max!
imorgon bitti taggas jobb, mjölka två pass. Men pengar sitter aldrig fel!


//Marona


jobb efter studenten!!

Nu kom min far hem, och jag fick meddelandet om något som oroat mig så mycket. har inte varit jätte effektiv med att söka jobb och sånt, men gav en intresseanmälan till Ryfors bruk om plantering röjning mm. Fick nu veta att dom räknade med att jag jobbar där efter studenten! såååå glad!!!
Äntligen ett av alla mina problem lösta :D
Kanske till och med så att jag fixat ett hus att hyra framåt i tiden som de företaget äger i och försig, men det beror på om och när hon som bor där flyttar. hyran är väl rimlig, beror på om det behövs renoveras något... men det får vi ju se...
Känner massa lättnad i mitt hjärta <3

lite svårare

Allt blir ju lite svårare när man inte ska äta allt, och i skolan när dagens måltider innehåller bröd till fikat, någon soppa med grönsaker i till lunch, med bröd, och någon pasta på kvällen. blev ett ägg till frukost sen åkte jag hem när jag ändå inte hade någon lektion imorgon. Så på kvällen köpte jag och Patrik kött med bearnaise guraka och tomat, till kvälls mys doppade vi gurka och morötter i dipp. 
Och lyckades gå 11 000 steg, vilket är bra när jag har som mål att gå över 10 000 steg om dagen. Funderar på att höja det målet om en vecka kanske.

På tal om annat så har löshåret börjat bli riktigt slitet nu :( och den andra delen jag har hade jag tänkt spara till balen. så min önskan är ju att jag får en hög med pengar bara sådär, så jag kan köpa nytt ;)
tänkte ta bort den nästa vecka, så får väl färga håret och gå utan ett tag...

trotsålder

Har ridit idag igen i det vackra vårvädret, och det blev en uteritt på 5,6km på 50 min. skit duktig i gången utan att vara bunden, tog ett steg för att kolla vad som hängde på väggen, men bara att ställa tillbaka henne. Sen brukar hon inte tycka om när jag lägger på sadeln medans selen kan jag slänga upp hur som helst, så testade att lägga på den från andra sidan, och då vred hon bara på öronen, men flyttade sig inte. Även när jag satt upp stod hon still tills jag sa åt henne att gå :)
Men det börjar dock märkas att hon har blivit så mogen och vet vad det handlar om så att hon har kommit in i trotsåldern. till exempel vet hon mycket väl vad det betyder när jag tar i ena tygeln/tömmen för att svänga, men är det en väg hon tycker är tråkig, svänger hon på huvudet och benen går dit hon tänkt. Likadant när jag ska trava, tycker hon att det verkar jobbigt så tjurar hon. Så dagen har mest gått ut på att visa vem som bestämmer.
Det fantastiska är ändå att hon börjat sköta sig så fantastiskt när jag hanterar henne från marken. hon stod still på planen länge och helt stilla. samma sak i stallgången. Så jag kan bli glad för det lilla hon kommer ihåg och utför helt korrekt.



//Marona

 


idag

har jag varit duktig och gått igen, 19 000 steg, det blev ju tre gånger till stallet sedan tog jag, Natalia, Marielle och maja en extra tur för att motionera. Sedan kan jag inte ha bättre vänner som hjälper mig med dieten, som idag blev en riktig måltid, sen fanns det bara sallad att välja nästa, och de andra tillfällena tog jag ett glas vatten. som tur för mig var att min gulliga pojkvän köpte pistagenötter igår så dem har jag knaprat på idag med :) Men jag ska klara detta så kanske det blir beach 2013 iaf? ;)

barbacka <3

Det är dock ingen hit när hästen börjar bli smal, men mer mat och mer träning så kommer hon bli urmysig!
första gången barbacka som sagt, och första gången på ridbanan som desutom va som en sjö, så otroligt mycket vatten eller slask, på hela banan och så fortsätter det att regna, suck.
Började med att hon fick stå obunden i gången, sen blev en kortis på 20-30min, men de lilla gör oxå nytta. Vi började med volter och serpentiner för att se hur medgörlig hon va, så duktig så! sen gick vi över några bommar, gjorde halter och backade ett steg i taget. mitt i så strejkade hon lite, men sedan när hon var jätte duktig på att backa och stanna emellan och då slutade vi.
Jag hoppade av och vi tränade typ "inkallning" en liten stund, också med syfte att träna halter. Sedan fick hon stå obunde i gången efter ochså. imonerad hur snabbt hon lär nu den sista tiden.

//Marona


duktiga häst

idag bestämde vi oss för en rid tur tack vare det hala underlaget, då behöver hon inte jätte bra grepp för att orka dra vagn eller liknande. Så det blev en tur på 1timme ca 5 km lång.
mycket skritt och mycket störningsmoment, vi red förbi skolan för första gången och på den vägen är det hemskt mycket grejer, maskiner och djur att titta på, perfekt för en sånhär dag med skritt på schemat.
Nu har hon accepterat mig på ryggen, och en del komandon, så nu kan jag börja ställa små krav på henne, så efter ca 3km travade vi en stund (det var skog där och alltså fortfarande snö på marken) där försökte vi att hitta den lugna arbetstraven hon brukar ha när vi kör. dom sista metrarna samlade hon ihop sig själv och arbetade bra med fötterna, så då slutade vi trava och skrittade hemåt.
hon är mer tittig när vi rider än när vi kör, men hon är säkert lite osäkrare, men hon är ju inte så van att vi rider.
På vägen tillbaka gjorde vi en liten avstickare in på en åker där vi gjorde volter, vilket hon tyckte va tråkigt, men samma sak här de sista varven gick hon jätte fint, krökte på nacken och bar sig själv, lyssnade på mina skänklar så hon ökade och minskade volten. bara femte gången jag rider henne ;)
Sedan övar vi på det vi alltid måste träna på halter, gjorde tre halter sista biten hem, den första tyckte hon var tråkig och onödig, med dom andra gick bra.
När jag inte sitter i sadeln.
Hon börjar bli jätte duktig på att stå still i gången, innan ridturen stod hon bunden på bara ena sidan, sedan när vi ska förbereda innan jag sitter upp är hon jätte duktig, bara när jag sitter upp som hon börjar gå, men det problemet har jag ju med körningen med, så fort jag tar tag i tömmarna.
Sedan när vi kom tillbaka hoppade jag av och ställde henne mitt på "gårdsplanen" medans jag hängde upp stigbyglar, även när jag gick tio meter bort för att öppna stalldörrarna stod hon still även om hästkompisarna fanns som lockbete, även inne i stallgången stod hon still helt själv när jag sadlade av, borstade och plockade undan. Riktigt duktig treåring är vad hon börjar bli :)

bra Måndag

idag har varit en efffektiv dag, har gått 18 000 steg, ungefär 11km, vilket är bra för att vara jag.
Har även bestämt mig att jag ska börja på en diet/livsstil, kallad LCHF. Vilket verkar vara den hälsosammaste dieten med flera bra resultat. Men första veckan är nog ganska tuff, iaf för mig som går på internat och inte kan bestämma måltiderna helt själv... men det här ska vi lösa, för här taggar vi bal med fin "smal" balklänning, sommar i bikini, och att må bra och trivas med min kropp.
varför just LCHF är för att den dieten verkar hålla i längden, som till exempel tror jag inte på pulver mm, där går du ner snabbt, visst, men när du slutar går du oftast upp lika mycket eller ibland till och med mer.
Började för två veckor sedan med sötsaksförbud, inte godis, chips, läsk, kakor. och det har gått jätte bra!
Så nu har jag då spanat in massa bloggar och sidor på internett för att finna insperation, Målet är att gå ner 15 kg och minska mitt midjemått med minst 20 cm, så nu kör vi :)



Lite som jag fastnat för när det gäller LCHF = low carb high fat = lite kolydrater mycket naturligt fett.

Grejen med lchf är att du inte äter kolhydrater, socker eller sötningsmedel. men mycket fett och proteiner istället.
LCHF funkar på så sätt att den håller din viktbalans, är du underviktig kan du gå upp med hjälp av lchf, är du överviktig går du ner och normalvikt brukar man stå rätt still.
Man kan fuska någon gång ibland, på middag osv, utan att du går upp en massa, men man ska inte göra det allt för ofta, (då är det ju ändå ingen mening att följa dieten/livsstilen?)
Man ska försöka dela upp dagen sammanlagda måltider ungefär så här:
  • 75% Fett
  • 20% Protein
  • 5% Kolhydrater

MAT MAN KAN ÄTA:

  • Kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg och "feta"" mejeri proidukter
  • feta såser, som bearnaise, majonäs, dressingar mm.
  • stek maten i smör eller kokosolja, olivolja och raps olja kan användas på sallad osv
  • ovanjordsgrönsaker
  • Nötter
  • frön
  • bär
  • drick kaffe, te och vatten (kan ha i lite kokosolja som smak)

MAT MAN FÅR ÄTA IBLAND:

  • frukt, naturens godis
  • rotfukter (inte potatis) om målet inte är viktminskning eller om man tränar mycket
  • råris
  • baljväxter, så som bönor och ärtor mm
  • havregryn 

MAT MAN SKA UNDVIKA!
Framför allt:

  • socker
  • mjöl
  • stärkelse
  • margariner

Finns i bla:

  • Bröd och kex
  • Pasta
  • Couscous, bulgur och liknande
  • Flingor och gryn
  • Gröt och välling
  • Majs och majsprodukter (t.ex popcorn, cornflakes)
  • Potatis och potatisprodukter som t.ex. chips
  • Ärtväxter (ärtor, kikärter, jordnötter)
  • Ris
  • Allt som är sötat med socker av olika slag
  • Alla margarinprodukter
  • Alla lightprodukter
  • Allt som är sötat med sötningsmedel
  • Matoljor med mycket omega6 som t.ex. majsolja och solrosolja

// Marona

jobb när man e sjuk

har haft morgon mjölkningarna i helgen.
Igår, lördags, så vaknade jag vid tre och kunde inte somna om tack vare febern, så vi halv fem satt jag i bilen fullt på klädd och frös, för värmen vill ju aldrig funka. efter mjölket så blev det att ligga i soffan och halvsova resten av dagen.

idag  så blev det åt andra hållet, då hade jag inte kunnat somna på natten istället, så blev inte många timmars sömn då heller.
Jag som verkligen ogillar att köra på vinterväglag, fick verkligen veta det idag. Minusgraderna har hamnat på nollan så allt har börjat smälta, då blir det is på vägarna. Jag och min kära 740 har så dåliga däck, så vi tappade greppet på vägen hela tiden. En tur till jobbet tar vanligen 25min och idag tog det 45min.
Men lyckan vänder.
När jag packat mina väskor satte jag mig i bilen igen, förstår verkligen inte riktigt hur man kan bli så glad av att återse sin pojkvän efter bara några dagar. Men jag kan tydligen bli de :)



duktiga jag

Idag har jag storstädsat i köket, jag har gjort rent alla köksredskap och maskiner, torkat av bänkar och diskat även satt upp gardiner efter ett år ;)
Mitt i allt detta blev det en tur med skidorna i spåren men Hanna och Olivia, på över 5km! Bra kämpat tycker jag för att vara andra gången iår. Imorgon ska jag mjölka på morgonen, sen efter det kanske det blir en tur till?


träna på allvar

Igår startade jag min träning. det blev en ganska lång skidtur med min pappa och två vänner till familjen.
Kände mig helnöjd med tillvaron, har inte åkt långskidor på över två år. Så när jag fick på mig mina gamla pjäxor och skidor flöt allt på som vanligt. visst ramlade jag några gånger, men det är de ju värt.
vi åkte på några åkrar och en tur in i skogen, och med solen högst upp på himlen stannade vi nog ute i kanske 2 timmar. När det känns i ben och armar, så vet man att man gjort något bra i alla fall. Så det var nog en lagom start för en som är så otränad som jag är, konditionen är i botten och man ser inte en muskel, men nu gäller det att få fart på livets alla hörn :)


Jobbat

Har jobbat 11:00-18:30 idag. Det har rullat på även om jag egentligen varit lite sjuk, har gått 15000 steg på jobbet och det ska man inte klaga på. Kossorna var hyfsat snälla mot mig idag, lite små strul får man nästan räkna med nu i vintern... När det går dåligt får man ju tänka på pengarna man tjänar och de behövs ju ständigt fyllas på i kassan :P


Mitt och Jag

jag är en tjej på 18år med stort intresse för djur och allt vad naturen har att erbjuda.

jag tränar och utbildar min unghäst, ska även komma igång med min egen hälsa är tanken.
När jag har mer tid ska även min gulliga hund få komma igång med träningen, men det återkommer.

Min häst är en nordsvensk tre åring, Zäta. Jag köpte henne som föl, så vi har växt tillsammans hon och jag. Just nu håller vi håller på med inkörning och inridning mm. en riktig pärla är vad hon är!

Hunden är av rasen border collie på fyra år, som ständigt förgyller mina dagar. tränad och tävlad i vallning, av min mor och en vännina till henne. ska själv förstå mig på detta senare


Tindra <3


blogglovin

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3508764/maronas?claim=uthtp9mh2kt">Följ min blogg med Bloglovin</a>

RSS 2.0